ΠΑΣΧΑ ΜΕ ΤΟΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΣΤΗΝ ΙΜΒΡΟ

        Πάσχα στο νησί της Ίμβρου

…μαζί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Παναγιότατο

κκ Βαρθολομαίο.

ΙΜΒΡΟΣ (Gokceada)

3 ΜΕΡΕΣ           15-17 Απριλίου 2023                                                                  

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

1η ΜΕΡΑ  Μ.ΣΑΒΒΑΤΟ 15.04.2023.

Συγκέντρωση στο Δημαρχείο της πόλης μας  και αναχώρηση στις 05:00 για την Τουρκία.  Έλεγχος στα Ελληνοτουρκικά σύνορα με στάση στα Αφορολόγητα και είσοδος στην Τουρκία.  Διέλευση από Κεσάνη & Καλλίπολη. Διάβαση του «Αιγός Ποταμοί»  και της αρχαίας Σηστού. Επιβίβαση στο πλοίο από την αποβάθρα Καμπά τεπέ  και απόπλους  για την Ίμβρο.  Άφιξη και αποβίβαση στο λιμάνι του Αγίου Κύρικου.  Αναχώρηση κατευθείαν για το Κάστρο. Το όνομά του το πήρε από το βυζαντινό κάστρο που δέσποζε στην κορυφή του λοφίσκου όπου εκτείνεται ο οικισμός, ο οποίος υπήρξε από τους παλαιότερους του νησιού και έως τον προηγούμενο αιώνα η πρωτεύουσά του. Η αλιεία και η σπογγαλιεία ήταν ιδιαίτερα ανεπτυγμένες στη γραφική αυτή παραθαλάσσια γωνιά της Ίμβρου, όπου ορθωνόταν περήφανη, υποβασταζόμενη από τις αρχαϊκές κολώνες της, η μητρόπολη της Αγίας Μαρίνας, με πιστό σύντροφο το νοικοκυρεμένο εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου στην είσοδο του λιμανιού. Διέθετε, επίσης, δύο ανεμόμυλους, εργαστήρια επεξεργασίας σφουγγαριών, αποθήκες και εμπορικά καταστήματα. Μετάβαση στην πρωτεύουσα του νησιού Παναγιά. Τακτοποίηση στα δωμάτια του ξενοδοχείου μας. Ελεύθερος  χρόνος για φαγητό ατομικά. Το απόγευμα θα πάμε εξ’ ιδίοις στο χωριό Γλυκύ Σκαρφαλωμένο στους πρόποδες του βουνού Άγιος Αθανάσιος, που σήμερα ορθώνεται δυστυχώ  ς αποψιλωμένο, υπήρξε όμως άλλοτε δασωμένο και πλούσιο σε άγρια ζωή, το Γλυκύ διεκδικεί επάξια τον τίτλο του χωριού με την ωραιότερη θέα. Από το φιλόξενο μπαλκόνι του, το μάτι αγκαλιάζει την πεδιάδα του Μεγάλου Ποταμού (Ιλισού), εντοπίζει όλα τα υπόλοιπα χωριά της Ίμβρου εκτός από το Σχοινούδι, χάνεται στη μονίμως νεφοσκέπαστη Σαμοθράκη και, όταν ο ορίζοντας είναι πολύ καθαρός, διακρίνει ακόμη και το Άγιον Όρος. Το Γλυκύ υπήρξε ένα ζωντανό χωριό, που γνώρισε σημαντική οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική άνθηση. Το μορφωτικό επίπεδο των κατοίκων του ήταν ανέκαθεν υψηλό και αυτό οφείλεται, μεταξύ άλλων, στην αγάπη για τα γράμματα που εμφύσησε στους συγχωριανούς του ο διδάσκαλος του γένους Βαρθολομαίος Κουτλουμουσιανός, ο Ίμβριος. Το βράδυ παρακολούθηση  στην Ιερά Μητρόπολη Ίμβρου & Τενέδου (Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου) της Αναστάσιμης Θείας Λειτουργίας Χοροστατούντος του Οικουμενικού μας Πατριάρχου κκ Βαρθολομαίου. ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ! Διανυκτέρευση.

2η ΜΕΡΑ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 16.04.2023.

Πρόγευμα στο ξενοδοχείο μας. Επιβίβαση στο πούλμαν και αναχώρηση για τους Αγίους Θεοδώρους για τη Δεύτερη Ανάσταση στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου. Το χωριό Άγιοι θεόδωροι, από τα παλαιότερα της Ίμβρου, πήρε το όνομά του από το ομώνυμο εκκλησάκι που είναι χτισμένο στα 500 μέτρα νοτιανατολικά του. Πνιγμένο στο πράσινο, με κυρίαρχο δέντρο την ελιά, αλλά και το ρουπάκι (δρυς), το καβάκι, τον κέδρο και τα πεύκα, είναι χτισμένο αμφιθεατρικά στις πρόποδες του βουνού Καστρί. Από εκεί αγναντεύει τη θρυλική βουνοκορφή Αρασιά, αγαπημένο προορισμό του φωτογράφου Σπύρου Μελετζή, του οποίου οι Άγιοι Θεόδωροι ήταν η ιδιαίτερη πατρίδα και αστείρευτη πηγή ύδρευσης, αφού από εκεί πηγάζουν τα κρυσταλλένια νερά που διοχετεύονται στις ειδικές δεξαμενές του χωριού.
Οι κάτοικοί του ασχολούνταν με τη γεωργία και ειδικότερα με την καλλιέργεια της ελιάς, κάποιοι ωστόσο υπήρξαν κεραμοποιοί, σιδηρουργοί, ξυλουργοί, υποδηματοποιοί και μυλωνάδες.Ανάμεσά τους διακρίθηκαν και αρκετές προσωπικότητες, επιστήμονες, καθηγητές, γιατροί όπως ο αείμνηστος παθολόγος Δημήτρης Φωκάς και ιεράρχες, όπως ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Βορείου και Νοτίου Αμερικής Ιάκωβος και ο σημερινός Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος ο Α΄. τη γενέτειρα του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.  Μετά θα μεταβούμε στα Αγρίδια «Των Αγριδίων η θέσις είναι πάντα ορεινή και τραχεία και ανώμαλος και εν γένει άχαρις ο τόπος δια το πετρώδες αυτού και κατάκρημνον εν μέρει». Με αυτά τα λόγια περιγράφει το 1845 ο Βαρθολομαίος Κουτλουμουσιανός την περιοχή των Αγριδίων, χαρακτηρίζοντας, μάλιστα το έδαφός τους «ποταπόν» και «ολιγόκαρπον». Σκαρφαλωμένα τα Αγρίδια στη ραχοκοκκαλιά των ορεινών όγκων που διασχίζουν την Ίμβρο κατά μήκος, απαγκιάζουν στους πρόποδες του βουνού Άγιος Δημήτριος, στο βόρειο τμήμα του νησιού. Μπροστά τους εκτείνονται οροπέδια και μικρές κοιλάδες, τα τρεχούμενα νερά των οποίων διοχετεύτηκαν στην τεχνητή λίμνη που δημιούργησε η κατασκευή φράγματος από την Τουρκική Κρατική Υπηρεσία Υδάτων, τη δεκαετία του 1980. Το Ελεύθερος  χρόνος και γεύμα ατομικά.  Επιστροφή στο ξενοδοχείο μας. Το απόγευμα ελεύθερος χρόνος. Το βράδυ διασκέδαση προαιρετική.  Διανυκτέρευση.

3η ΜΕΡΑ  ΔΕΥΤΕΡΑ 17.04.2023.

Πρόγευμα στο ξενοδοχείο μας και αναχώρηση  για να επισκεφτούμε το Σχοινούδι, Μέχρι το 1964, το Σχοινούδι ήταν ένα ανθηρότατο χωριό, το μεγαλύτερο της Τουρκίας, με 2.500 περίπου αμιγή ελληνικό πληθυσμό, απλωμένο σε μεγάλη έκταση ανάμεσα στα βουνά Μαδαρό [=φαλακρό] και Σκάφη. Με μητροπολιτικό ναό του την Αγία Μαρίνα, που δεσπόζει περιτοιχισμένη σαν κάστρο μπροστά στο φόβο νέων συμφορών στην επίπεδη περιοχή Λειβάδια και με τα δύο του σχολεία, από τα οποία το ένα έχει κατεδαφιστεί και το άλλο μόλις που στέκει κατεστραμμένο, «ενοχλητικές» μαρτυρίες μιας αδικαιολόγητης καταστροφής, περιμένει δικαίωση…  Επίσκεψη στο ξωκλήσι του παλιού μοναστηριού  της Αγία Παρασκευής. Εδώ κάθε χρόνο ανήμερα της Αγίας Παρασκευής πραγματοποιείτε το μεγάλο Πανηγύρι, όπου και συρρέουν οι απανταχού Τενέδιοι της Υδρογείου. Ελεύθερος χρόνος το μεσημέρι  & γεύμα ατομικά στις ταβερνούλες της Χώρας. Συγκέντρωση και αναχώρηση για επιστροφή. Στη συνέχεια παίρνουμε το καράβι για επιστροφή στις 15:00. Άφιξη στο Καμπά τεπέ και αναχώρηση για την Καλλίπολη, όπου και στάση. Αναχώρηση & άφιξη στα σύνορα Έλεγχος και είσοδος στην Ελλάδα το βράδυ.                                                                       ΤΕΛΟΣ ΕΚΔΡΟΜΗΣ

 

ΤΙΜΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ:

ΣΕ ΔΙΚΛΙΝΟ: 150€, ΣΕ ΜΟΝΟΚΛΙΝΟ: 185€, ΠΑΙΔΙ 6-12 ΕΤΩΝ ΣΕ ΤΡΙΚΛΙΝΟ: 120 €

ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ:

* Μεταφορά με πολυτελές πούλμαν υπερυψωμένο.* Περιηγήσεις & ξεναγήσεις που ανα  φέρονται. * Εισιτήρια Φ/Β για πούλμαν και επιβάτες.* Δύο (2) διανυκτερεύσεις στο ξενοδοχείο PANAYA 3* (Νέο στο κέντρο της Χώρας) με πρωινό. * Έμπειρο του γραφείου συνοδό. *Ταξιδιωτική Ασφάλιση Αστικής Ευθύνης  με την ΑΝΑΞ. Έξτρα Ατομική ασφάλιση Ατυχημάτων, ευθύνη του πελάτη να τη ζητήσει, με εξτρά βέβαια πληρωμή 5€ το άτομο.(έως 75 ετών). * ΦΠΑ.

 

ΔΕΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ:

* Είσοδοι μουσείων και αρχαιολογικών χώρων. * Έξτρα φιλοδωρήματα. *Ότι δεν αναφέρεται ρητά στα περιλαμβανόμενα.

 

Ο Αρχηγός της εκδρομής διατηρεί το δικαίωμα αλλαγής του προγράμματος χωρίς παραλήψεις.

 

VERGIDIS TOURS Φιλικής Εταιρίας 63 ΚΟΜΟΤΗΝΗ

Τηλέφωνα: 2531024188  www.vergidistours.gr & info@vergidistours.gr